Bestiális technika – Canon 70D

Írországi utam után rájöttem, hogy alapvetően nagyon szeretek fényképezni (hiszen odaát készítettem kb. 1000-1200 darab képet). A fotózást sohasem tanultam úgy igazából (az alapokat kaptam meg profi oktatáson keresztül), plusz szerintem egy csomó dolgot nem lehet megtanítani (pl. hogyan komponálunk meg egy fotót, hogy érdekes legyen, mivel vizuális elemekkel lehet megfogni a nézőt). A fotózás technikai oldala is nagyon érdekel, így megpróbáltam az eddigi kamerámból (Canon EOS 700D) kihozni a maximumot (pl. Intervalométer, jobb AEB, jobb AF a Magic Lantern segítségével).

Arra is rá kellett jönnöm azonban, hogy a jelenlegi technika csak egy bizonyos pontig tudja kiszolgálni a kreatív igényeimet. Bár a 700D szerintem egy nagyon jó kamera, számos területen vannak vele problémák, ha profi(bb) munkára használná az ember:

  • Az AF lassú, kevés fókuszpont van (9), néha kicsit félrefókuszál (utómunkában látszik csak)
  • Sötétben használhatatlan a kereső és az automata mód (de P vagy M módban el lehet vele lenni)
  • Nincsen benne rendes sorozat mód (max. 2-3 képet tud egymás után, még gyorsabb SD-HX kártyával is, hiszen a puffer mérete kisebb)

Ennek ellenére persze a 700 D egy nagyon jó kis kamera, amivel akár pofinak kinéző képeket is lehet készíteni (főleg RAW formátumban villant nagyot a rendszer).

Egy kép, amit a 700D-vel csináltam (kompozit 5 képből)

Fejlesztés

Így hát elkezdtem keresni egy új, jobb, komolyabb és gyorsabb gépet. Ez persze nem volt egyszerű, több mint két hónapon át nézegettem az internet különböző sarkaiban eldugott hirdetéseket és fórumokat. Így végül ráakadtam (teljesen véletlenül) egy eladó Canon EOS 70D-re (ami a 700D nagyobb testvére). Ez az új gép kb. minden aspektusában ráver az eddigire és nem is volt olyan drága, mindössze 70 000 forintot fizettem a megkímélt állapotú készülékért.

De miben is jobb az új gép:

  • A Canon első Dual Pixel autofocus-szal felszerelt gépe (nagyon gyors és sötétben is jól működő autofókusz)
  • 7fps-es High Speed Continous meghajtási mód, akár 13 teljes RAW fotót is eltárolni képes pufferrel
  • Makrózható funkciógombok
  • Elektronikus kijelzéssel (pl. AF pontok) felszerelt x0.95-ös kereső 19 darab fókuszponttal és vízmértékkel
  • A profi gépeknél megszokott kis kijelző és dedikált állító gombok
  • Multicontroller és a szokásos D-Pad a gyorsabb navigációkért a menükben
  • Beépített 7 képes AEB, kompozitolás
  • és még sok dolog, amit még nem találtam meg…
Dual Pixel AF

Csináltam még pár képet is gépről, ezeken látszanak a kezelőszervek és pár funkció is.

Eredmények

A kamerával csak rövid ideig tudtam játszani eddig, de a fentebb említett funkciók nagyon megkönnyítették és sokkal élvezhetőbbé tették a fotózást. Az első pár bevetés után mindenképpen leírom a további tapasztalataimat ebbe a cikkbe. Azért készítettem pár tesztképet is:

Kompozit (3 kép)
Kompozit (7 kép)


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *