Dublin 011 – Mit csinálnak az írek szabadidejükben?

“Ha ismerjük az ellenséget és ismerjük magunkat is, akkor száz csatában sem jutunk veszedelembe; ha azonban nem ismerjük az ellenséget, csak magunkat ismerjük, akkor egyszer győzünk, másszor vereséget szenvedünk; és ha sem az ellenséget, sem magunkat nem ismerjük, akkor minden egyes csatában feltétlenül végveszély fenyeget bennünket.”

– Szun-ce (kínai író és hadvezér)

Noha nem kedvelem a Szun-ce idézeteket, mivel szerintem néha elég kétértelműek és gyakran túl sok teret hagynak a szabad értelmezésnek, ezt a részletet (amúgy a Háború művészetéből) kifejezetten szeretem, mivel eddig nálam igaznak bizonyult. Éppen ezért próbálok mindig mindent mielőbb felderíteni, ha idegen helyre utazok vagy új kultúrát ismerek meg. Ha az ember ezt elhanyagolja / figyelmen kívül hagyja, könnyen érhetik váratlan meglepetések (jók és rosszak is).

Amikor Németországban voltam, így jártam a kávéval például, ugyanis a németek (főleg keleten) a kávét rendkívül hígan (vizesen) isszák, ami így (legalább is szerintem) elveszi a kávé igazi ízét és karakterét.

Az írekről eddig azért viszonylag sokat írtam, legalább is arról, hogy milyenek a mindennapok egy alapvetően a dolgokban aktívan részt nem vállaló, külső szemlélőnek. Persze ittlétem minden perce megfigyeléssel (illetve kiértékeléssel) telik, szóval azért gyűlnek az infók, még akkor is, ha nem írok le mindent.

Az embereket az egyik legjobban foglalkoztató téma szerintem mindig a sport és a sporttal kapcsolatos szubkultúra (ki-kinek szurkol, mit tett meg tipmixen, hogyan teljesít a kedvenc csapata, stb.), ezért gondolom azt, hogy a kultúra megismerésében fontos szerepe van a sportnak is (akkor is, ha mi magunk nem játszunk).

Sportok

Mindenek előtt fontos megemlíteni, hogy az egyik legnagyobb sportokat összefogó szervezet a GAA (Gaelic Athletic Association), amelyet 1884-ben alapítottak és Az alábbi sportokat fogom megemlíteni:

  • Gaelic football (ír / kelta foci)
  • Gaelic handball (ír / kelta kézilabda)
  • Hurling
  • Rounders

Gaelic Football (ír / kelta foci)

Ez a sport nagyon hasonló a rögbihez, a cél itt a labda kapuba juttatása (ez történhet rúgáson, ütésen, fejelésen keresztül). Két 15 fős csapat játssza, a gólokért (illetve a kapuhoz közeli lövésekért) pontok járnak. Maga a sport nagyon erőszakos, illetve a játékosokon sem nagyon található védőfelszerelés.

Focisták

A focit hölgyek is játszhatják, őket viszont nem a GAA, hanem a Hölgyek Kelta Fociegyesülete (Ladies’ Gaelic Football Association) fogja össze. Érdekes tény, hogy maga az ír nemzeti kelta focicsapat eléggé alulfinanszírozott, a játékosok (a profik is) nem kaphatnak semmilyen fizetést (ezt törvénybe is foglalták).

Gaelic Handball

Na most itt lefordíthatnám a handballt kézire, de az nem lenne túl pontos, mivel nem sok köze van a Magyarországon ismert kézilabdához. Engem ez a sport főleg a squashra emlékeztet, mivel itt is kettő (vagy több ember, két csapatban) játssza. A cél, hogy egy labdát úgy üssük a szemben lévő falnak, hogy az olyan módon pattanjon vissza, hogy az ellenfelünk ne tudja visszaütni.

Rounders

Ez a játék nagyon hasonlít a baseball-hoz, annyi különbség van, hogy más fajta ütővel (rövidebb, illetve csak egy kézzel fogják) játsszák, illetve a szabályokban is minimális eltérés van. Ami még érdekes, hogy ez a sport különösen népszerű volt (ma is nagyon kedvelt) az ír függetlenségi háborúban, mivel a börtönben is lehetett játszani a kisebb helyigénye miatt.

Hurling

Ez az egyik legismertebb sport (kb. 2.), nagyon sokan játsszák Írországban (annyira, hogy még a szupermarketben is lehet kapni hozzá felszerelést, elég sok helyen). Hurlinghez kiváló hely a Phoenix park (fotók is lesznek majd, ma sajnos nem jutottam ki), ami egyébként nagyobb, mint a New York-i central park (a Phoenix park 7 km2, míg a Central park csak 3.4 km2). A hurlingben a legfontosabb szabály, hogy a labda soha nem állhat meg, folyamatosan pattognia kell (nem lehet vele csak úgy futni). Ezt az ütő segítségével érhetjük el (aminek neve amúgy hurl), amivel vagy egyensúlyozva-felpattintva vagy a földre lepattintva kell mozgásban tartanunk a labdát.

Hurlinglabda

A sport azért nem a legbékésebb a világon, elég nagyokat lehet esni meccs közben. A kapus dolga sem egyszerű, mivel a labda elég kicsi (átmérője 6.9-7.3 cm). Ezt a sportot hölgyek is játsszák (camogie), itt kicsik mások a szabályok (kevésbé erőszakos, mint a férfiak által játszott hurling).

Én most csak ezeket a sportokat említettem meg, de kizárólag a teljesség igénye nélkül, sok mást is játszanak az írek (pl. road bownling).

Ma nem nagyon sikerült új dolgokat fotóznom, illetve új nyomvonalat sem tudtam feltölteni (ismert környékeken jártam főleg). De itt van két bónuszkép:

Nagyon éhes voltam
Mert a szendvics nagyon finom


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *