Dublin 010 – Tríniti Kálidzs és a dublini Vikingek

A mai napom elég tömött volt, a nyelvórák után ebédelni indutunk (lásd. ebédelés). A szendvicset most azonban nem a diákszállás melegében, hanem a Trinity College kertjében költöttük el. Maga az egyetemi kert Dublin belvárosában van, így (persze nem csak emiatt) tele van turistákkal (és diákokkal). A belépés ingyenes, semmilyen papírt nem ellenőriznek (ami nekem azért egy picit fura, hogy csak úgy be lehet sétálni a kampuszra). Persze az épületek tele vannak kártyaolvasókkal, szóval nem jutnánk messzire…

Ebédelőhely (sajnos egy kicsit felhős volt az idő)

Maga az egyetem 1592-ben alapult (így a cikk írásakor, 2024-ben 432 éves). Az egyetem számos világszerte híres végzőssel büszkélkedhet, mint például Oscar Wilde (költő, író) vagy George Berkeley (empirista [tehát a megismerést a tapasztalaton és a saját érzékeken keresztül előtérbe helyező] filozófus).

Vikingek

Ha az ember jól tud angolul, akkor érdemes ellátogatni a Dubliniába (múzeum), ahol Dublin viking múltjáról kaphatunk egy teljes, évszázadokon (800-1400) átívelő képet. A múzeum nagyon jól felszerelt, múzeumtechnikailag szerintem az egyik legjobb, amit valaha láttam (rövid videók, interaktív játékok segítenek az anyag feldolgozásában), maga a kiállítás is nagyon jól felépített.

A bejáratnál ő fogad minket

A kiállítás Dublin 849-es elfoglalásánál kezdődik és végigvezet minket a viking hódításon és a mindennapi életen (pl. az első állandó lakhelyek, ún. longphortok építésén), illetve szemez a számos régészeti leletből (pl. a Wood Quay-i feltárások alatt talált sírokból).

Dublin rekonstrukciója a középkorból

A város fontos szerepet játszott a rabszolga-kereskedelemben (ugyanúgy, mint a brit Bristól városa), fontos volt feldolgozóipara, kereskedelme szempontjából is (pl. borostyánékszerek, sókereskedelem). Emiatt a város kiemelt stratégiai célpont volt ellenséges támadásoknak.

Leírtam a viking nevemet is!

A nevem mától tehát ᛚᚪᛄᚩᛋ!

Kifelé pedig gyönyörű rózsaablakokat is sikerült fotóznom, mivel a múzeum kijárata a Christ Church katedrálisba vezet (kombójegy is van, 19 EUR-ért).

A térképet frissítettem, itt vannak a mai képek (nincsen belőlük sok):


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *