Dublin 009 – Enni vagy nem enni? De mennyiért?

Őszintén megvallva a mai napra nem készültem különösen semmilyen témával, a fotózást sem vittem túlzásba. De azért lőttem egy pár fotót a városban, többek között ezt a nagy felbontású (4 képből összekompozitolt) képet a Temple Bar-ról és egy emeletes buszról.

Temple Bar
Emeletes busz

Így a mai nap kicsit más vizekre evezünk és egy olyan témában vizsgáljuk meg a lehetőségeket, amire nem minden utazó gondol. Hogyan és mennyiért lehet étkezni Dublinban?

Tengernyi lehetőség

Szinte minden pubban tartanak valamilyen ennivalót (pl. csirkecomb krumplival), szóval ha nagyon éhesek vagyunk vagy szeretnénk valamivel kísérni azt a bizonyos pint hideg Guinnesst, akkor jó választás lehet akár ez is. Azért ez nem az étkezés csúcsa és a továbbiakban sem az ír fine dining lehetőségeit fogjuk feszegetni.

A másik jó választás valamilyen gyorsétterem, de én személy szerint ezt nem ajánlom. Dublinban van KFC, McDonalds, Subway és még Five Guys (nem voltam bent) is. De ezek azért drágábbak, vagy egy árban vannak a magyar üzletekkel (pl. a Subwayben egy harminc centis szendvics [ami finom] 11-13 EUR, ami hasonló a magyar árakhoz [az Astorián ugyanez 4390 HUF, ami 11,21 EUR]). Tehát ezek is lehetnek megoldások az éhes turisták számára, de mégsem ezeket tartom a dublini gyorskaják csúcsának.

A legolcsóbb

Az első hétvégén kihívás elé állítottam magamat: meg akartam találni a legolcsóbb ebédet a városban. Annyi volt a kikötésem, hogy ehető (emberi fogyasztásra alkalmas), megismételhető (tudományosság miatt), olcsó és lehetőleg finom legyen.

A bajnok ebben a kategóriában a kutatásom szerint az Aston Quay-i SuperValu salátabárja lett. Ugyanis itt a salit kilóra adják (komolyan), ugyanígy a sült krumplit és a húst. Itt egy ebéd (a kis sültkrumpli, mellé három csirkeszárny és három darab paprika (nagy kaliforniai [leárazva]) mindössze 3.79 EUR (1 483 HUF [391.47 HUF / EUR]). Na most ez nem a legfinomabb / legegészségesebb kaja a világon, de szerintem egyszer megehető.

A becsapós alternatíva

Azt hinné az ember, hogy a mirelit, frissen sütött péksütemények mindenhol finomak, de itt azért vannak problémák a frissességgel és a minőséggel. Nagyon hiányzik a finom magyar túrós batyu és a roppanós kakaós csiga porcukorral. Helyette van mirelit brownie (kicsit “fujtós”) és pizzás fánk (de nem nyúlik, mint a képen)

A fillérb*szás kifizetődő

Hosszú kutatás és próbák után elég magabiztos vagyok, amikor azt mondom, hogy megvan a legjobb étek, a legjobb áron. A dublini gyorskaja királya a Dunnes Store szendvicse. Érdekes, mivel egy szupermarketről beszélünk, de szenyókat is adnak. Egy csirkés szendvics (kb. 20-25-30 cm, kenyértől függően), extra (0.33l-es) üdítővel mindössze 4.79 EUR (a szendvicsben kétfajta zöldség és legalább 3 darab rántott csirkemell van, egy választható szósszal).

Összességében azt gondolom, hogy mindig jó, ha egy kicsit kételkedünk az árakban és megpróbálunk utána menni, hogy a helyi erők / helyiek (pl. építőmunkások) hol és mit esznek.

Átdolgoztam a térképet, itt vannak a mai képek.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *