Dublin 015 – Váratlan utazás (Cork)

A hétvégére mindig egy helyi és egy távolsági napot ütemezek be. A tegnapi napot szerintem hasznosan töltöttem, de azért megpróbáltam a mai napot is kitölteni. A célállomásom, Cork Dél-Írországban található, a Lee folyón, a tengerparttól pár kilométernyire.

De ugye odautazni sem egyszerű, pláne nem a kertvárosból. Így korán kellett kelnem (6-kor), hogy legyen időm bejutni a 7.20-as direkt járatra Cork irányába. Ez utólag egy elég naiv gondolat volt, mivel kiderült, hogy a buszok félóránként járnak és maga a buszút is egy óra, szóval ez az esély gyorsan elszállt.

Végül sikerült az egy órával későbbi, 8.20-as, Tralee-ba tartó InterCity vonatra (átszállással Cork felé) feljutni egy 24 EUR-ba kerülő napi gyerekjegyért cserébe. De legalább ablaknál ülök.

A vonat, amin utaztam egy Hyundai által gyártott (Hyundai Rotem) [IÉ] 22000 Class motorvonat volt. Maga a vonat csendes, de ebben pl. a Budapest-Székesfehérvár vonalon lévő Stadler FLIRT-ek jobbak (csendesebbek, de mondjuk ők villannyal is mennek).

Fotó a sínek melletti “határról”

Érkezés Corkba

Sikerült a legjobb időpontot kiválasztani az utazásra, mivel a mai napon volt a Cork-Claire hurlingdöntő, így a város tele volt fanatikus szurkolókkal. Azért szerencsére éppen el lehetett férni tőlük (de az odafelé tartó járaton is sokan voltak, visszafelé pedig 690 ember utazott Dublin felé).

Cork panoráma 1
Cork panoráma 2

Elizabeth Fort

Cork egyik látványossága az 1626-ban megnyitott Elisabeth Fort. Ennek az erődnek az a különlegessége, hogy olaszbástyákat alkalmaztak, ezzel effektíve megszüntetve a holttereket. Később börtönként szolgált az Ausztráliában lévő börtönkolóniákba szállítandó nőknek. Az erődből gyönyörű kilátás nyílik a városra.

Cork panoráma 3

A Saint Fin Barre’s Cathedral

Az erőd mellett van egy katedrális is, ami hatalmas méreteivel meghatározza a környék látképét. Ide nem mentem be, mert a jegy 9 EUR lett volna és még mást is meg akartam nézni. De azért fotóztam.

A katedrális szemből
és hátulról

Ebéd

Most itt elmehettem volna étterembe, de ezzel nem akartam időt pocsékolni, plusz az egész város tele volt hurlingfanokkal, így végül a szokásos (és ezek szerint egész Írországban sztenderdizált) Dunnes-szendvicsre esett a választásom.

Hajrá Cork!
Én meg éhes vagyok, de nagyon!

A menet folytatódik…

A következő célállomásom a Lee folyó másik oldalán a Cork-i Vajmúzeum volt. Most ez elsőnek érdektelennek hangozhat, de eddigi tapasztalataim alapján (mivel egyik nyáron dolgoztam az Európai Kenyérmúzeumban) az étellel-mezőgazdasággal foglalkozó múzeumok szinte mindig nagyon érdekesek. Most sem tévedtem. Maga a múzeum nem nagy, viszont jól össze van rakva. Belépve egy kisfilmet nézhetünk meg (ami ide is lett forgatva, nem csak valami dokumentumfilm), ami a Kerrygold vaj elterjedését és az ír tejipar fejlődését mondja el.

A Vajmúzeum

Az ír vaj ugyanis nagyon különleges, mivel (szinte) kizárólag szabadtéren tartott tehenekből származik a hozzá felhasznált tej. Ez a fűben lévő béta(ß)-karotin miatt a vaj narancsos(abb) színű, sokkal könnyebben kenhető, mint a margarinok vagy a beltéri, normál takarmánnyal etetett tehenek teje. Ez vezetett a Kerrygold (és egyéb ír márkák) elterjedéséhez és a “világuralmukhoz” (az USA-ban jelenleg [2024-ben] a második legnagyobb vajmárka és a kínai piacra is betörőben van).

Exportvaj

Életképek egy ír “falunapról”

A vonatállomásra indulásom előtt azért még bepillantottam a corki “közösségi ház / helyi múzeum”-ba. Itt éppen egy rendezvényt tartottak, koncerttel meg mindennel. Igazából csak egy rövid kört tettem, itt is készítettem néhány fotót.

Főszínpad

Hazafelé

Hazafelé már direkt vonattal sikerült utazni (ami ennek ellenére hihetetlen lassú volt), de legalább nézhettem a hurlinget (jófej volt a kalauz). A meccset végül több, mint 20 perc hosszabbítás után Clare megye csapata nyerte meg, pontosan egy ponttal többet szerezve, mint a corki csapat. A pontozásról röviden annyit, hogy két módon lehet pontot szerezni: ha a kapuba lőjük a labdát, az 3 pontot ér, míg a kapu fölötti vasak közé lőve egy pontot kaphatunk. A végső állás 39-38 volt Clare javára. Szerintem érdemes belenézni egy pár hurlingmeccsbe, mert az írek elég keményen játszanak (egyszer még véletlenül a bírót is fejbe verték a meccs során).

Ezen kívül azt gondolom, hogy érdemes Corkot is megnézni, alapvetően egy nagyon szép város, sok látványossággal (a közelben van még egy Jameson lepárlóüzem is, de erre sajna ma nem jutott időm).

A térképet frissítettem, itt vannak a mai képek:


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *