Dublin 014 – Nemzeti Galéria és Phoenix Park

A mai napon az Ír Nemzeti Galériát látogattam meg, utána pedig a Phoenix Parkban (7km2 a teljes területe) sétáltam egy darabon.

Az Ír Nemzeti Galéria

Én alapvetően nem vagyok az a nagy művészeti szakértő, de mégis el szerettem volna menni a Nemzeti Galériába, mivel eddigi tapasztalataim alapján a festményeket viszonylag könnyű élvezni, még művészeti előképzettség nélkül is (persze megérteni a képet más dolog, ahhoz nem kevés szaktudás / tapasztalat kell).

Maga a Galéria (ugyanúgy, mint az itteni múzeumok nagy része) jól felszerelt, modern, kiforrott tervezésű múzeum, jól összerakott időszaki és állandó kiállításokkal. A mai napon [2024-ben] sok híresebb (még a szakavatatlan fejemnek is) festőt is láttam, pl. Johannes Vermeer (Leány gyöngy fülbevalóval-t festette), Picasso, El Greco vagy Ticiano Vecellio. A festményeket – a legtöbb turistával ellentétben – nem vagyok hajlandó végigfotózni, ennek több oka van: majdnem az összes festmény fent van az interneten, sokkal nagyobb felbontásban, mint amit a kamerám produkálni tudna (erre Full Frame vagy Medium Format kamerákat használnak, nem APS-C gépeket). Azért én is csattintottam párat, hogy színesebb legyen a bejegyzés (de kb. 200-250 festményt láthattam ma).

Kubista festmény a Modern Európa kiállításon
Lady Hazel Lavery portréja (Írország szimbolikus hárfájával). Lady Lavery képét használták az 1920 körül kiadott A-szériás bankókon Írországban.

További képek a mai galériában!

Phoenix Park – ahol egy órán át sétálhatsz egy irányban!

A térképen a Phoenix Park elég nagynak tűnt (de erről itt írtam már), de meg akartam nézni személyesen is. Így hát nekiindultam és sétáltam egy jó nagy másfél órás (és kb. 8 kilométeres) “köröcskét”. Maga a park nagyon szép, még esőben is tele volt futó, kutyát sétáltató, sportoló vagy csak sétálgató emberekkel. Visszafelé indulva pedig a következő képet sikerült készítenem (úgy látszik, nem féltek annyira, úgyhogy a 200 mm-es telefotó elég volt).

Elég közel tudtam kerülni…
Persze nem volt egyedül…

A térképet lefrissítettem, itt vannak a mai képek:


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *